Maatje Anoniem:
Al zo’n 3 jaar kom ik elke week in een van de groepen van Let it Be om gewoon te praten over wat mij bezig houdt. Ik merkte na een tijdje dat ik behoefte had aan meer tijd om mijn verhaal te doen. Ik zat met zoveel dingen, en er was voor mijn gevoel te weinig tijd om alles te bespreken wat ik wilde. Nadat ik dit kenbaar had gemaakt bij Let it Be kwam het idee voor een maatje voor mij. Op die manier kan er meer 1 op 1 aandacht voor mij en mijn verhaal zijn. Let it Be ging voor mij op zoek naar een mogelijke match en kwam op ervaringsdeskundige Bieke uit. Na een positieve kennismaking met elkaar spraken we onder genot van een lekker kopje thee bijna wekelijks met elkaar af in het restaurant van het park theater, voor gewoon gesprekken met elkaar.

Vanaf de 1e kennismaking had ik al meteen het gevoel dat Let it Be echt een super goede match heeft gemaakt. Het verhaal van Bieke sprak mij zo ontzettend goed aan, omdat we erg veel gemeenschappelijkheden met elkaar hebben. Dit gaf meteen vertrouwen en een positief gevoel, omdat er zoveel herkenning is. Inmiddels komen we alweer ruim een jaar bij elkaar, nog steeds op dezelfde plek. De frequentie is daarentegen wel iets afgenomen, omdat dat beter voelt. Ik heb het niet meer nodig om wekelijks bij elkaar te komen, en ik ervaar het als mijn persoonlijke groei dat ik niet meer afhankelijk ben van elke week een gesprek om mijn verhaal te kunnen doen. In begin had ik dit namelijk juist heel erg hard nodig. En het feit dat dit ook kon heeft mij heel erg geholpen in mijn herstel.

Wat ik zo fijn vind aan Bieke is dat zij het ‘maatje zijn’ echt heel erg goed vertegenwoordigt. In het contact mag het namelijk volledig over mij gaan. Zij is er voor mij en past zich volledig aan, aan mijn wensen en behoeftes. Natuurlijk deelt ze ook veel over haar zelf en haar eigen ervaringen. Maar ik mag degene zijn die centraal staat. Dat voelt voor mij zo ontzettend fijn! Ik voel mij hierdoor ontzettend gezien, gehoord, serieus genomen en gewaardeerd. Wat ze over zichzelf deelt over haar eigen leven en herstel sluit heel erg aan bij mijn eigen ervaringen, en daar put ik heel veel kracht en steun uit.

Verder zal ze me nooit zal veroordelen, en mijn gevoelens en emoties laten zijn voor wat ze zijn. Ze geeft geen ongevraagde oplossingen of adviezen. Ze zet me in mijn eigen kracht door actief naar me te luisteren, met me mee te denken en me te wijzen op de dingen die goed gaan. Ze is mijn klankbord waarbij ik volledig mezelf mag zijn. Het mag ook over alles gaan wat ik maar wil. Niks is te gek of niet bespreekbaar. Daarnaast is Bieke ook erg professioneel. Ze houdt zich aan gemaakte afspraken en is erg toegankelijk. Ik heb me ook altijd gelijkwaardig gevoeld, ook al zit ze in een bepaalde rol. Het voelt heel natuurlijk, alsof ik met een goede vriendin in gesprek ben.

Als ik kijk naar mijn eigen herstelproces dan is Bieke absoluut van onschatbare waarde geweest. Gewoon het feit dat er iemand is die mijn verhaal aan wil horen, zo lang en zo vaak als ik maar wil heeft mij heel erg geholpen om dingen te verwerken. Daarnaast heb ik door Bieke het vertrouwen gekregen en gemotiveerd geraakt om een opnamebehandeling te volgen die mijn herstel uiteindelijk in een stroomversnelling heeft gezet. Daar ben ik haar nog eeuwig dankbaar voor! Zij heeft mij gestimuleerd om dingen in eigen hand te nemen. Maar altijd met geduld en volledig rekening houdend met mijn tempo en behoeftes. Heel langzaam en door de tijd ben ik steeds meer in mijn eigen kracht gaan staan. En dat mede doordat er iemand is die gewoon even naar mijn verhaal wil luisteren. Ik raad het iedereen aan die het nodig heeft om met een maatje in contact te komen. Het kan net dat zetje geven waardoor je weer in je eigen kracht komt te staan.

Bieke
Ik werk als vrijwilliger bij Let it Be, onder andere in de dinsdagochtendgroep. Toen iemand binnen Let it Be mij vroeg of ik maatje wilde worden was ik benieuwd naar mijn toekomstige maatje. Ik had nooit verwacht dat ik zoveel met haar gemeen zou hebben. We hebben op allerlei punten in ons leven herkenning en kunnen (bijna) alles met elkaar delen. Hoewel zij vaak in het middelpunt staat, geeft het voor mij voldoening. Wanneer spreek je nou met iemand af dat diegene alles mag en kan bespreken en dat ook doet?

Het vertrouwen wat mijn maatje in mij heeft doet mij goed. Ik heb na een afspraak altijd energie om iets te gaan doen. Een van de dingen die ik leuk vind aan het zijn van maatje, vind ik dat mijn bijdrage haar laat groeien. Sinds we elkaar kennen is mijn maatje erg veel veranderd, ten positieve. Ik vind ik het leuk om te zien hoe goed het nu met haar gaat. Heel erg prettig is dat ons contact wederkerig is. Af en toe is mijn maatje er ook voor mij, ze luistert dan oordeel loos en ze geeft me het gevoel dat ze mij snapt. Al met al een super positieve ervaring!