Christ Wesenbeek Award:
prijs voor inzet voor mentaal kwetsbare mensen

“Vandaag mocht ik de eerste Christ Wesenbeek Award in ontvangst nemen! Ik vind het hartverwarmend dat de gemeente Eindhoven de award heeft vernoemd naar Christ Wesenbeek en op deze manier het belang van ervaringsdeskundigheid wil benadrukken net zoals Christ dat op zijn eigen, wijze manier deed. Christ was een ervaringsdeskundige van het eerste uur. Hét voorbeeld voor ervaringsdeskundigen dat een betaalde baan op een goede positie mogelijk is.

Ik heb Christ leren kennen op het terrein van de Grote Beek, tijdens een dieptepunt in mijn leven 25 jaar geleden. Hij was een voorbeeld voor mij en vele anderen. Ik voel me enorm vereerd dat ik de eerste Christ Wesenbeek award heb mogen ontvangen. Ik ben Christ dankbaar voor de weg die hij mij en vele anderen heeft laten zien en voor zijn inzet voor de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid.

Deze prachtige award is ontworpen en gemaakt door de dagbesteding van Stichting Ervaring die Staat! Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor de nominatie en het vertrouwen in mij.”

Uitreiking Christ Wesenbeek Award: prijs voor inzet voor mentaal kwetsbare mensen

Donderdag 23 juni heeft wethouder Samir Toub (Diversiteit, Zorg, Jeugd en Maatschappelijke ondersteuning) de Christ Wesenbeek Award uitgereikt aan Samirah Daniëls. Gemeente Eindhoven reikt deze prijs jaarlijks uit voor de inzet voor acceptatie van mensen met een mentale kwetsbaarheid en voor de positie van ervaringsdeskundigheid. De uitreiking is onderdeel van brede beleidsontwikkeling rondom mentale gezondheid. Naast de award ontving Samirah een cheque van 2500 euro.

“Samirah heeft met Let it Be een echte vrijplaats gecreëerd voor inwoners met mentale kwetsbaarheid, waarin zonder diagnose en labels gewerkt wordt. Let it Be begeleidt mensen die gevolgen ondervinden van trauma’s of die kampen met lichamelijke of psychische kwetsbaarheden. Vanuit Let it Be wordt enkel gewerkt met ervaringsdeskundigen (i.o.).

Ze weet een diverse groep inwoners te bereiken en heeft daarin aandacht voor het naastenperspectief. Samirah laat mensen zich weer de moeite waard voelen. Ze vertelt en draagt uit dat aandacht, liefde en vertrouwen voor iedereen is, dat hoef je niet te verdienen. Ze zorgt dat mensen met verschillende achtergronden elkaar vinden en versterken.”

Mentale gezondheid is van ons allemaal
De award is vernoemd naar Christ Wesenbeek (1957-2017). Deze ervaringsdeskundige van het eerste uur was betrokken bij de start van inspraak voor cliënten binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in Nederland en bij het ontwikkelen van opleidingen voor ervaringsdeskundigen. Hij was daarmee een voorvechter voor sterkere positie van mensen die te kampen hebben met mentale problemen.

Met deze award wil gemeente Eindhoven het belang van ervaringsdeskundigen in het professioneel zorgnetwerk benadrukken en moedige mensen in het zonnetje zetten. Net als Christ dat zo vernieuwend en grensverleggend deed!

De award is op 23 juni uitgereikt tijdens de viering van het eerste lustrum van Stichting Markieza, het expertise- en opleidingscentrum voor ervaringsdeskundigheid in het brede sociaal domein.

Link: https://www.eindhoven.nl/persberichten/uitreiking-christ-wesenbeek-award-prijs-voor-inzet-voor-mentaal-kwetsbare-mensen