Ervaringen van deelnemers

Hoe ‘Let it be’ mij geholpen heeft om te komen waar ik nu ben:
Eind 2018 kwam ik via een ervaringdsdeskundig begeleider die mij begeleidde bij de boei in aanraking met ‘Let it be’. Ik had wel eens van zelfhulp groepen gehoord maar was nog nooit aangesloten.

De groepen worden begeleid door 2 ervaringsdeskundigen en ik kwam in 2 verschillende vrouwen groepen terecht. De groepsgesprekken waren fijn, ik kon alles vertellen wat me dwars zat zonder dat er naar oplossingen gezocht werd die ik niet wilde of dat er geoordeeld werd, er werd meegedacht door de deelneemsters en vooral geluisterd. In de 2e groep voelde ik me meer op mijn plek, de jongeren groep van ‘Let it be’ ik was daar de oudste van de deelneemsters maar kon me meer vinden in de dingen waar ze tegen aan liepen omdat ik net op mezelf was gaan wonen en aan een opleiding wilde beginnen. Om de week kookten we samen wat erg gezellig was, eerst samen op google zoeken naar iets lekkers om te koken, daarna naar de supermarkt en dan lekker koken, gezellig en ongedwongen.

Let it Be vroeg me in 2019 om mijn persoonlijke verhaal te vertellen tijdens een thema avond over suïcidaliteit en dat is voor mij echt een punt geweest dat alles beter met me ging. Ik vertelde mijn verhaal, wat natuurlijk erg spannend was, maar mijn verhaal deed er toe, ik zag dat mensen geraakt waren door hoe ik geworsteld heb met het leven en dat mensen zich herkenden in mijn verhaal, ik voelde me niet meer zo alleen!
Door deel te nemen aan ‘Let it be’ is er eigenlijk niks veranderd in mijn verleden maar heb ik geleerd hoe ik beter met de gevolgen kan omgaan doordat er met me meegedacht en meegeleefd werd en ieder zijn eigen tempo volgt, niets word je opgedrongen en er wordt vooral verteld dat je goed bent zoals je bent.

Het is nu voor mij tijd om verder te gaan, ‘Let it be’ heeft mij geholpen te komen waar ik nu ben, ik woon op mezelf, zonder begeleiding van de ggz en volg zelfs een opleiding tot ervaringsdeskundig begeleider, ik denk niet dat dit me gelukt was zonder deze lieve mensen. En boven alles heb ik weer hoop gekregen in de toekomst.

Dus bij deze: heel erg bedankt alle mensen die betrokken zijn bij ‘Let it be’! keep doing what you do best!”

“Ik ken geen andere plaats waar je zo snel en gemakkelijk binnen kunt/mag komen in Eindhoven als bij Let It Be. Ik voelde mij snel geaccepteerd en het voelde snel vertrouwd. De begeleiders stellen goede vragen waardoor iedereen zijn/haar verhaal goed kwijt kan.”

“Het feit dat begeleiders zelf ervaringsdeskundigen zijn maakt het voor mij (en ik denk vele anderen met mij) erg prettig. Ze weten dan hoe het kan zijn en hoe je je kunt voelen als je je dag niet hebt of als je het moeilijk hebt. Dit begrip en de (h)erkenning voelt zeer prettig.”

“Nadat ik de individuele gesprekken heb afgerond, kon ik voor mezelf de volgende stap zetten naar de herstelgroep van Let It Be.”

“Bij de groepsgesprekken voel ik me niet anders of raar.”

“Ik voel me begrepen en ik mag mezelf zijn. Ik kan mijn gevoel delen en ik kan er ook steeds beter over praten. Ik voel me nu niet alleen en ik mag hulp vragen. Ik voel me steeds meer een sterker persoon worden.”

“Wat ik fijn vind bij Let it Be? Je kunt je verhaal doen zonder dat je een bom gooit en ziet dat mensen niet weten hoe ze moeten reageren of dat ze je anders gaan zien.”

“Ik kan er alles vertellen en als ik dan om me heen kijk zie ik knikkende hoofden, herkenning, begrip en vooral veiligheid. De steun die ik krijg door alleen al mijn verhaal te doen heeft mijn ogen nog verder geopend. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zichzelf kan helen. Zodra je goed kunt relativeren en je gedrag en gedachten goed kunt plaatsen, dan heb je geen hulp meer nodig van buitenaf. Ik ben sterk, ik ben belangrijk en ik doe er ook toe. Herstelgroep? Ik zeg: doen! Het gevoel dat ik gek ben is voorbij. Ik begrijp mezelf en mijn gedrag.”

“Let it Be heeft mijn visie en kijk op ‘slachtoffers’ veranderd. Want wij zijn geen slachtoffers.

Wij zijn overlevers, wij zijn winnaars. Wij zijn mensen, vrouwen die de donkere kant van het leven hebben gezien, maar nu vol in het licht staan.”

“Samenkomen in bijeenkomsten van Let it Be is een samenkomen waarin actief naar elkaar geluisterd wordt. En daarin kom je elkaar én jezelf werkelijk tegen. Bovendien heeft de begeleiding vragen voor de sprekers waar zij zelf nog niet op waren gekomen. Dit is telkens weer boeiend om mee te maken hoe door dit met elkaar aangedragen én gedeelde materiaal een band ontstaat tussen de deelnemers. Je moet dit meemaken om te merken hoe de onderlinge verhoudingen zich in respect én afstand te zien opbouwen en ontwikkelen. Deze bijeenkomsten gaan nooit over niets maar hebben inhoud. En daarin kunnen we ons aan elkaar ontwikkelen.

Met de begaafde begeleiding die met antwoorden en of vragen ’t proces prikkelt tot ontvouwen, ontspannen, ontwikkelen. En dat maken we met elkaar zo mee, en vanzelf leren we ervan. Maken mee dat situaties veranderen dat wijzelf veranderen in groei. En dat is bijzonder om mee te maken. Waardering voor elkaar en het proces verdiept verhoudingen als vanzelf. Je gaat er waardering voor krijgen en je leert ervan.”