Ervaringen van deelnemers

“Ik ken geen andere plaats waar je zo snel en gemakkelijk binnen kunt/mag komen in Eindhoven als bij Let It Be. Ik voelde mij snel geaccepteerd en het voelde snel vertrouwd. De begeleiders stellen goede vragen waardoor iedereen zijn/haar verhaal goed kwijt kan.”

“Het feit dat begeleiders zelf ervaringsdeskundigen zijn maakt het voor mij (en ik denk vele anderen met mij) erg prettig. Ze weten dan hoe het kan zijn en hoe je je kunt voelen als je je dag niet hebt of als je het moeilijk hebt. Dit begrip en de (h)erkenning voelt zeer prettig.”

“Nadat ik de individuele gesprekken heb afgerond, kon ik voor mezelf de volgende stap zetten naar de herstelgroep van Let It Be.”

“Doordat ik in het verleden jaren lang ben gepest ben ik heel onzeker geworden over mezelf. Ik heb vaak het gevoel mezelf te moeten bewijzen tegenover een ander; wat anderen vinden van mij was belangrijk. En zo kon ik mezelf niet zijn. Ik kon niet trots op mezelf zijn en op wat ik tot nu heb bereikt.
Ik vind het dan ook moeilijk om over mijn gevoel te praten.”

“Bij de groepsgesprekken voel ik me niet anders of raar.”

“Ik voel me begrepen en ik mag mezelf zijn. Ik kan mijn gevoel delen en ik kan er ook steeds beter over praten. Ik voel me nu niet alleen en ik mag hulp vragen. Ik voel me steeds meer een sterker persoon worden.”

“Wat ik fijn vind bij Let it Be? Je kunt je verhaal doen zonder dat je een bom gooit en ziet dat mensen niet weten hoe ze moeten reageren of dat ze je anders gaan zien.”

“Ik kan er alles vertellen en als ik dan om me heen kijk zie ik knikkende hoofden, herkenning, begrip en vooral veiligheid. De steun die ik krijg door alleen al mijn verhaal te doen heeft mijn ogen nog verder geopend. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zichzelf kan helen. Zodra je goed kunt relativeren en je gedrag en gedachten goed kunt plaatsen, dan heb je geen hulp meer nodig van buitenaf. Ik ben sterk, ik ben belangrijk en ik doe er ook toe. Herstelgroep? Ik zeg: doen! Het gevoel dat ik gek ben is voorbij. Ik begrijp mezelf en mijn gedrag.”

“Let it Be heeft mijn visie en kijk op ‘slachtoffers’ veranderd. Want wij zijn geen slachtoffers.

Wij zijn overlevers, wij zijn winnaars. Wij zijn mensen, vrouwen die de donkere kant van het leven hebben gezien,
maar nu vol in het licht staan.”

“Samenkomen in bijeenkomsten van Let it Be is een samenkomen waarin aktief naar elkaar geluisterd wordt. En daarin kom je elkaar én jezelf werkelijk tegen. Bovendien heeft de begeleiding vragen voor de sprekers waar zij zelf nog niet op waren gekomen. Dit is telkens weer boeiend om mee te maken hoe door dit met elkaar aangedragen én gedeelde materiaal een band ontstaat tussen de deelnemers. Je moet dit meemaken om te merken hoe de onderlinge verhoudingen zich in respect én afstand te zien opbouwen en ontwikkelen. Deze bijeenkomsten gaan nooit over niets maar hebben inhoud. En daarin kunnen we ons aan elkaar ontwikkelen.

Met de begaafde begeleiding die met antwoorden en of vragen ’t proces prikkelt tot ontvouwen, ontspannen, ontwikkelen. En dat maken we met elkaar zo mee, en vanzelf leren we ervan. Maken mee dat situaties veranderen dat wijzelf veranderen in groei. En dat is bijzonder om mee te maken. Waardering voor elkaar en het proces verdiept verhoudingen als vanzelf. Je gaat er waardering voor krijgen en je leert ervan.”