Ervaringen van deelnemers Let it Be

“Ik voel me begrepen en ik mag mezelf zijn. Ik kan mijn gevoel delen en ik kan er ook steeds beter over praten. Ik voel me nu niet alleen en ik mag hulp vragen. Ik voel me steeds meer een sterker persoon worden.”

“Nadat ik de individuele gesprekken heb afgerond, kon ik voor mezelf de volgende stap zetten naar de herstelgroep van Let It Be.”

“Ik kan er alles vertellen en als ik dan om me heen kijk zie ik knikkende hoofden, herkenning, begrip en vooral veiligheid. De steun die ik krijg door alleen al mijn verhaal te doen heeft mijn ogen nog verder geopend. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zichzelf kan helen. Zodra je goed kunt relativeren en je gedrag en gedachten goed kunt plaatsen, dan heb je geen hulp meer nodig van buitenaf. Ik ben sterk, ik ben belangrijk en ik doe er ook toe. Herstelgroep? Ik zeg: doen! Het gevoel dat ik gek ben is voorbij. Ik begrijp mezelf en mijn gedrag.”

Als je denkt dat niemand je meer hoort, ziet of begrijpt….

Ruim 4 jaar geleden ben ik terecht gekomen als deelnemer bij Let it Be. Geen idee wat ik kon verwachten of ervaren. Ik zat ondanks eerdere moeilijke/nare ervaringen in het diepste dal van mijn leven. Ik voelde me letterlijk verloren, eenzaam in mijn gevoel en een uitzicht waar ik niet naar kon kijken want dit was te pijnlijk. Ik voelde me onveilig en was ook letterlijk alleen want op dat moment wist niemand waar ik woonde. Dit bracht helaas de situatie met zich mee. Vele nare ervaringen was ik in het verleden aangegaan met reguliere hulpverleners en dit heeft me ook stapjes verder geholpen maar onder de streep kon ik toch wel voelen dat t vooral mijn persoonlijkheid was wat me er een beetje boven op heeft geholpen en dat ik weer door kon gaan. Ik dacht telkens het kan niet erger, maar het tegendeel was waar het kon nog veel erger… in die donkere tijd ben ik gewoon weg gaan googelen op mijn gevoel af gegaan en bij LIB terecht gekomen. Ik kan me nog als de dag van gisteren mijn eerste gesprek met Samirah herinneren… de (h)erkenning, de rust, ruimte en veiligheid! die ik voelde was ongekend voor mij. Iemand ziet, hoort en voelt mij!! Het gewoon er mogen zijn wie je bent, niet oordelend naar mijn verhaal wow wat een ervaring en beleving…

Gestart met de woensdag ochtend groep met allemaal gelijkgestemden voelde zo fijn en veilig, ook al voelde ik me niet fijn. Het luisterend oor, gezien worden, gehoord worden, herkenning en erkenning vinden bij je groepsgenoten en vele tips krijgen gaf me elke keer weer een beetje houvast in t leven. Via LIB ben ik dan ook oa terecht gekomen bij Psytrec om daar een heel stuk van mijn trauma behandeling te ondergaan. Zwaar en heftig maar uiteindelijk een groot cadeau voor mezelf. Week in week uit jarenlang stapje voor stapje kwam ik weer meer bij mijn innerlijke zelf en zijn begon ik zelfs soms weer wat meer kracht te voelen in mijzelf…

Nu 4 jaar later kijk ik dan ook terug op t meisje wat binnen kwam met haar donkere ziel onder haar arm naar de persoon die ik vandaag de dag mag zijn. Met meer rust, ruimte en heling voor mezelf en wetende waar mijn krachten en valkuilen zitten. Een pad wat ik heb bewandeld en alle uitdagingen die er op dat pad voorbij zijn gekomen. Recent was het tijd om afscheid te nemen van de woensdag ochtend groep en verder te gaan met mijn eigen pad. Het veilige en vertrouwde loslaten vind ik altijd wel een ‘ding’ voor velen herkenbaar denk ik, maar het mag er nu zijn. Let it Be blijft in mijn hart zitten en ik zal verbonden blijven bij Let it Be en wie weet ooit vanuit een andere kant mensen mogen helpen of gewoon er zijn. De veiligheid en niet oordelen is goud in mijn ogen.

Bijzonder blijf ik het vinden wat Let it Be voor mij heeft betekent en nog, en vooral waar let it be voor staat… iedereen mag zijn zoals hij/zij is zonder oordeel!! In mijn eigen pad ga ik dit zeker meenemen. Onmisbaar voor mij een organisatie als Samirah/ Let it Be.

Ik wens iedereen veel kracht, wijsheid, vertrouwen, steun en veiligheid toe!

Liefs,
Judith

“Het feit dat begeleiders zelf ervaringsdeskundigen zijn maakt het voor mij (en ik denk vele anderen met mij) erg prettig. Ze weten dan hoe het kan zijn en hoe je je kunt voelen als je je dag niet hebt of als je het moeilijk hebt. Dit begrip en de (h)erkenning voelt zeer prettig.”

“Ik ken geen andere plaats waar je zo snel en gemakkelijk binnen kunt/mag komen in Eindhoven als bij Let It Be. Ik voelde mij snel geaccepteerd en het voelde snel vertrouwd. De begeleiders stellen goede vragen waardoor iedereen zijn/haar verhaal goed kwijt kan.”

“Bij de groepsgesprekken voel ik me niet anders of raar.”

“Samenkomen in bijeenkomsten van Let it Be is een samenkomen waarin actief naar elkaar geluisterd wordt. En daarin kom je elkaar én jezelf werkelijk tegen. Bovendien heeft de begeleiding vragen voor de sprekers waar zij zelf nog niet op waren gekomen. Dit is telkens weer boeiend om mee te maken hoe door dit met elkaar aangedragen én gedeelde materiaal een band ontstaat tussen de deelnemers. Je moet dit meemaken om te merken hoe de onderlinge verhoudingen zich in respect én afstand te zien opbouwen en ontwikkelen. Deze bijeenkomsten gaan nooit over niets maar hebben inhoud. En daarin kunnen we ons aan elkaar ontwikkelen.

Met de begaafde begeleiding die met antwoorden en of vragen ’t proces prikkelt tot ontvouwen, ontspannen, ontwikkelen. En dat maken we met elkaar zo mee, en vanzelf leren we ervan. Maken mee dat situaties veranderen dat wijzelf veranderen in groei. En dat is bijzonder om mee te maken. Waardering voor elkaar en het proces verdiept verhoudingen als vanzelf. Je gaat er waardering voor krijgen en je leert ervan.”

“Hoe ‘Let it Be’ mij geholpen heeft om te komen waar ik nu ben:

Eind 2018 kwam ik via een ervaringdsdeskundig begeleider die mij begeleidde bij de boei in aanraking met ‘Let it be’. Ik had wel eens van zelfhulp groepen gehoord maar was nog nooit aangesloten.

De groepen worden begeleid door 2 ervaringsdeskundigen en ik kwam in 2 verschillende vrouwen groepen terecht. De groepsgesprekken waren fijn, ik kon alles vertellen wat me dwars zat zonder dat er naar oplossingen gezocht werd die ik niet wilde of dat er geoordeeld werd, er werd meegedacht door de deelneemsters en vooral geluisterd. In de 2e groep voelde ik me meer op mijn plek, de jongeren groep van ‘Let it be’ ik was daar de oudste van de deelneemsters maar kon me meer vinden in de dingen waar ze tegen aan liepen omdat ik net op mezelf was gaan wonen en aan een opleiding wilde beginnen. Om de week kookten we samen wat erg gezellig was, eerst samen op google zoeken naar iets lekkers om te koken, daarna naar de supermarkt en dan lekker koken, gezellig en ongedwongen.

Let it Be vroeg me in 2019 om mijn persoonlijke verhaal te vertellen tijdens een thema avond over suïcidaliteit en dat is voor mij echt een punt geweest dat alles beter met me ging. Ik vertelde mijn verhaal, wat natuurlijk erg spannend was, maar mijn verhaal deed er toe, ik zag dat mensen geraakt waren door hoe ik geworsteld heb met het leven en dat mensen zich herkenden in mijn verhaal, ik voelde me niet meer zo alleen!
Door deel te nemen aan ‘Let it be’ is er eigenlijk niks veranderd in mijn verleden maar heb ik geleerd hoe ik beter met de gevolgen kan omgaan doordat er met me meegedacht en meegeleefd werd en ieder zijn eigen tempo volgt, niets word je opgedrongen en er wordt vooral verteld dat je goed bent zoals je bent.

Het is nu voor mij tijd om verder te gaan, ‘Let it be’ heeft mij geholpen te komen waar ik nu ben, ik woon op mezelf, zonder begeleiding van de ggz en volg zelfs een opleiding tot ervaringsdeskundig begeleider, ik denk niet dat dit me gelukt was zonder deze lieve mensen. En boven alles heb ik weer hoop gekregen in de toekomst.

Dus bij deze: heel erg bedankt alle mensen die betrokken zijn bij ‘Let it be’! keep doing what you do best!”